Kezelési módszerek

Tuina


Kínai orvosi masszázst nevezik TUINA-nak, ami már nagyon régóta létezik. A Sárga Császár Belgyógyászati Könyve jelenti a kínai orvosi masszázs alapját. Ez a fajta masszázs a meridiánok és az akupresszúrás pontok elméletét alkalmazza. A végső cél az önfenntartási képesség javítása és a betegségek gyógyítása.


Akupunktúra


A kínai gyógyászat egy több mint 3000 éve kifejlődött gyógyászati rendszer, amely gazdag tapasztalati hagyományokon alapszik. Rendkívül kifinomult módszereinek egész rendszere feljődött ki a betegségek kezelésére, és az egészség biztosítására. Ezen módszerek közé tartozik az akupunktúra is.


A betegségek és más bajok eredete a Yin és Yang közötti diszharmónia, ezért az alapvető terápiás elv a Yin és a Yang közötti egyensúly visszaállítása. Az öt elem tana szerint a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz legalapvetőbb és legfontosabb lényegiségek. Mind a 12 létfontosságú szerv az emberi testben, úgy a hat Yin szerv: a szív, a szívburok, a máj, a vese, a tüdő és a lép, mint a hat Yang szerv: a gyomor, a vastagbél, a vékonybél, a hólyag, az epehólyag és a hármas melegítő, az egyik elemmel jellemezhető.


A Qi serkentő és melegítő hatású, így Yang jellegű, míg a vér és a testnedvek táplálnak és nedvesítenek, így Yin jellegűek. A meridiánokban kering a Qi és a vér, s általuk állnak kölcsönös kapcsolatban egymással a belső szervek és a végtagok. A testben csatornák vannak, amelyben áramlik az életet adó Qi. Tizenkét meridián van, amelyek összekapcsolódnak, és együttműködnek. Amerre a felszínen elhaladnak, üregeiknél és pontjaiknál befolyasólhatóak. E számozott pontokat akupunktúra pontoknak nevezzük.


Köpölyözés


A köpölyözés ősi gyógymód, amely 3000 évvel ezelőtt indult útjára Kínából. Hatással van a vér- és a nyirokkeringésre, sikeresen alkalmazták a fájdalom kezelésére, izommerevség és légzési problémák enyhítésére. A köpölyözéssel a test energiaáramlását lehet befolyásolni.  Ha valakinél az áramlás blokkolva van, vagy stagnál, akkor a köpölyözés segít annak újraindításában. Köpölyözéssel sikeresen lehet kezelni fáradtságot, migrént, de az asztma és a reuma is jól reagál erre a gyógymódra.


A köpölyözés során a vákuum hatására, a kezelt területen, a kapillárisok kitágulnak, ez friss vér és több oxigén beáramlását teszi lehetővé, ami egyenletesen átjárja a kötőszöveteket. Az elhasznált vért, a nyirok- és anyagcsere végtermékeit a véráramba pumpálja, amelyek a vesék irányába áramlanak. Megtisztítja a szöveteket a salakanyagtól. A vákuum szívóhatásával vérbőséget okoz az adott területen, javul az itt lévő bőr, izom, valamint a területhez tartozó belső szervek vérellátása, vérkeringése, anyagcseréje, valamint a helyileg fellépő vérbőség aktivizálja a szervezet egy vagy több meridiánját, s így fokozza a bioenergia áramlását.


Moxaterápia


A moxa jelentése „égő fű’’, melynek alapja a fekete üröm. A moxaterápia egyidős az akupunktúrával.  Aktiválja a sejteket, feloldja az izom kimerültségét, fájdalomcsillapító hatása van, javítja a vérkeringést. Azáltal, hogy hővel stimulál bizonyos pontokat, az orvos szabályozni tudja a yin és yang egyensúlyát, így gyógyítja a testet és megóvja az egészséget.  Nem alkalmazható a moxakezelés: kismamáknál, fertőző, lázas betegeknél, sebes bőrön, az arcon és más intim testrészen.


Reflexológia


A test különböző pontjain mikroterületek találhatóak, amelyeken az egész test kicsinyített mása megtalálható. Ilyen terület a talp is. A reflexológia ezeken a mikroterületeken keresztül igyekszik hatni a szervezetre. A kézen és a lábon idegpontok találhatóak, ezek kapcsolatban vannak egy-egy szervvel. Ezek az idegpontok a mikroterületek, azaz a reflexzónák. Ezen zónák ingerlésével, masszázsával kapcsolat létesíthető az adott zóna és a hozzá tartozó szerv között és így ingerhatást lehet kifejteni. Ha bármilyen elváltozás, betegség jön létre a szervezetben, azaz felborul a szervezet egyensúlya, akkor ezek a mikroterületek jeleznek. Ilyenkor salakanyagok rakódnak le a beteg szervnek megfelelő területen. Minél régebbi és súlyosabb a szerv egyensúlyzavara, a lerakódás annál nagyobb és tömörebb.

A reflexológiai kezelés

  • beindítja a szervezet öngyógyító folyamatait
  • a testnedvek keringését serkenti, helyreállítja (vér-, nyirokkeringés)
  • segíti a salak- és méreganyagok kiürülését
  • csillapítja a fájdalmat
  • oldja a testi, lelki feszültséget
  • a hormontermelő mirigyek működését szabályozza